HIV EN AIDS
HIV staat voor Human Immunodeficiency Virus. Dit is hét virus dat aids veroorzaakt. Door besmetting met HIV gaat je weerstand omlaag. Je wordt steeds zwakker, steeds zieker. Uiteindelijk ga je daardoor dood. Elk jaar sterft een miljoen kinderen door deze ziekte. Als je bedenkt dat in Nederland maar twee miljoen kinderen wonen, weet je dat er binnen twee jaar tijd geen kinderen meer in Nederland zouden zijn door aids.

HIV EN AIDS BEHANDELEN
Als je besmet bent met HIV is er geen weg terug. Het virus zal voor altijd in je bloed blijven. Je weet dus dat de dood dichterbij komt… Dit kan heel snel gaan maar als je goed voor jezelf zorgt kan het ook nog wel 20 jaar duren. Je kunt de ziekte langzamer laten verlopen door elke dag goed te eten en voldoende vitamines binnen te krijgen. Ook zijn er inmiddels medicijnen op de markt die de ziekte heel lang kunnen uitstellen. Het
probleem in Zuid-Afrika is ook dat ze geen medicijnen kunnen kopen er niet voldoende voedsel is om gezond te eten.

HIV-BESMETTING VOORKOMEN
Gelukkig is HIV geen griepvirus dat je kunt oplopen doordat iemand in je gezicht niest. HIV verspreidt zich alleen via bepaalde ‘lichaamssappen’ zoals bloed, sperma en moedermelk. HIV kan worden overgedragen door: onveilig seksueel contact, een seropositieve moeder op haar kind door bevalling of borstvoeding, door bloedtransfusie. Dus niet door speeksel, zweet, tranen, adem, urine, hoesten of niezen. Ook niet door huidcontact insecten en/of etenswaren. Ben je niet HIV-besmet zorg er dan dus voor dat je geen bloed, sperma of moedermelk binnenkrijgt. Mensen die wel besmet zijn hebben de verantwoordelijkheid dat zij zorgvuldig met anderen omgaan. De grote moeite in Afrika is dat veel mensen niet weten dat ze HIV hebben, en dat er allerlei verhalen de ronde doen bijv. dat je kunt genezen door met een maagd naar bed te gaan, hoe jonger de maagd hoe beter. Dit leidt weer tot verkrachtingen van vaak jonge kinderen die hierdoor ook weer besmet raken.

REAGILE
De plaats Reagile ligt 200 kilometer ten westen van Johannesburg. Deze township (sloppenwijk) heeft zo’n 5.000 officiële inwoners en 30.000 illegalen, meestal vluchtelingen, zonder bezittingen en zonder rechten… Dus geen recht op: medische zorg, geld, een baan, school, een huisje, enz., enz. Deze mensen worden plakkers genoemd en wonen in golfplatenhutjes aan de rand van de township. Deze mensen hebben werkelijk niets.

Het grootste probleem in Reagile en in heel Zuid-Afrika is de ziekte aids, armoede … en weeskinderen. Deze kinderen hebben of hun ouders verloren door aids of worden achtergelaten door hun moeders, die vaak door verkrachting zwanger zijn geworden of gewoon de middelen niet hebben voor deze kinderen te zorgen.

Daarnaast speelt werkeloosheid en veelvuldig alcoholgebruik een grote rol in de ellende. Doorbreken van deze verschrikkelijke cirkel is verschrikkelijk moeilijk, maar met het Immanuël Hope Center hebben we een centrum willen bouwen wat hoop brengt in deze township. Zorg en liefde voor de kinderen. Hoop en toekomst voor mannen en vrouwen door opleiding en werkverschaffing. En boven alles de eeuwige toekomst laten zien met woorden, maar vooral met daden.

BOROLELO
In de sloppenwijk Borolelo bij Swartruggens heeft SHIB een lokaal buurthuis opgeknapt en er nog een gebouwtje bij gezet.
Het bestuur van KLCC, de lokale partner van SHIB, ontplooit hier activiteiten voor gehandicapten en bejaarden. Er is een tweedehands winkel en er vinden computercursussen plaats. Met een goed uitgeruste keuken kunnen bewoners hier voor allerlei bezigheden terecht. Bovendien is tussen beide gebouwen een kleinschalig eco-tuinproject gestart dat enthousiast is ontvangen door de bevolking.

SETSWANA
SHIB werkt in het gebied van Kgetleng. Dit is onderdeel van Bophutatswana. De mensen die hier wonen zijn voornamelijk Tswana’s. Hun taal heet Setswana. Het is een moeilijke taal voor ons Nederlanders, maar we hebben ook een redelijk unieke overeenkomsten dat is dat we de G op dezelfde manier uitspreken – en dat komt in niet veel talen voor.

Omdat het mooi is om iemand in z’n eigen taal te begroeten hebben we een paar woordjes en zinnen verzameld. Ze zijn oorspronkelijk opgesteld om tijdens het kinderwerk makkelijker contact te maken.

 

Als je meer Setswana wilt leren neem dan contact met ons op we hebben nog wel een cursus, wat grammaticaboeken en woordenlijsten.