Veelgestelde vragen
ORGANISATIE
1. Waarom is het belangrijk dat ik SHIB steun?
Het bestuur van SHIB bestaat in zijn geheel uit vrijwilligers. Dat betekent dat we als organisatie volledig afhankelijk zijn van giften en donateurs om ons werk te kunnen blijven uitvoeren.
2. Hoe besteedt SHIB haar giften?
SHIB besteedt ruim 90% van de giften volledig aan de doelstelling: een betere toekomst voor de inwoners van de sloppenwijken in Zuid-Afrika. We vinden het belangrijk om transparant te zijn. Bij het CBF en via onze eigen jaarverslagen is terug te vinden hoe wij donaties besteden.
3. Wat betekent het dat SHIB een christelijke organisatie is?
SHIB werkt vanuit een Bijbelse visie en wil in haar activiteiten iets van Gods liefde voor de mensheid laten zien. Tijdens de projectreizen komt ons geloof in het evangelie van Jezus Christus terug in dagelijks gebed en Bijbellezen. Bovendien vinden we het belangrijk om het evangelie te door te geven, bijvoorbeeld door middel van bijbelverhalen.
4. Kan ik giften aan SHIB van de belasting aftrekken?
Ja, SHIB heeft een ANBI-status waardoor je giften kunt aftrekken van de belasting.
REIZEN
1. Moet ik christen zijn om te kunnen deelnemen aan een projectreis?
Nee, dat hoeft niet. Iedereen mag mee met reizen van SHIB. Je moet er wel rekening mee houden dat het geloof een belangrijk aspect is van de reis. Dat betekent dat er gebeden en uit de bijbel gelezen wordt en hier ook over gesproken kan worden.
2. Is Zuid-Afrika wel veilig genoeg om naar toe te reizen?
Ja, zolang je jezelf houdt aan de voorschriften tijdens de reis. Groepen verblijven op een bewaakt terrein. Het werkterrein is ver van de grote steden met hun gevaarlijke sloppenwijken. De lokale politie en het gemeentebestuur dragen nadrukkelijk zorg voor onze veiligheid. Als bestuur hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan over wat wel of niet verantwoord is.
3. Loop ik gezondheidsrisico’s tijdens een reis?
In Zuid-Afrika zijn de hygiënische omstandigheden anders dan wij gewend zijn, daarom organiseert SHIB voorafgaand aan de reis altijd een informatieavond waar medisch gelateerde zaken worden besproken. Je wordt geïnformeerd over mogelijke vaccinaties en persoonlijke hygiëne. Om de (medische) behoefte van deelnemers te kunnen voorzien, vragen we je ook een medische vragenlijst in te vullen. Als je een goede gezondheid hebt en je houdt aan de voorschriften, dan zijn de risico’s beperkt.
4. Ik zou wel een reis naar Zuid-Afrika willen leiden. Is dit mogelijk?
Jazeker, we zijn altijd op zoek naar reisleiders. Als reisleider is het belangrijk dat je ervaring hebt met andere culturen, bij voorkeur de Zuid-Afrikaanse. Je hebt aantoonbare ervaring in het leiden van groepen. Je bent actief christen, betrokken, flexibel, stressbestendig en geduldig. Je hebt organisatorische vaardigheden en bent een bruggenbouwer. Je hebt vooraf een gesprek met het bestuur waarna wordt bepaald of je geschikt bent voor een bepaalde reis.